Provincie alleen verantwoordelijk voor stallensloopregeling

© Istock
De provincie wordt alleen verantwoordelijk voor de stallensloopregeling, ook wel de zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling.
Tot nu toe was er sprake van een publiek-private samenwerking tussen de provincie en Bouwfonds Ontwikkeling, het voormalige RABO-Vastgoed.

5,1 miljoen

Maar vanwege een koerswijziging ziet Bouwfonds dergelijke projecten niet meer als een kerntaak. En daarom wil zij ervan af. De provincie gaat daar mee akkoord. Bouwfonds koopt haar aandeel voor 5,1 miljoen euro af. Dat is precies de helft van het tekort dat uiteindelijk wordt verwacht.

Ondernemers

De zogeheten Ruimte-voor-Ruimte regeling bestaat sinds 2002. Daarbij zijn talloze stallen gesloopt in het buitengebied van Noord- en Midden-Limburg. De betrokken ondernemers kregen daarvoor een schadeloosstelling van in totaal 37 miljoen euro.

Bouwkavels

Dat bedrag moet worden gefinancierd uit de bouw van 785 luxe bouwkavels in het buitengebied. Tot 2023, als de regeling afloopt, moeten er van dat aantal nog 287 worden verkocht.

Marktpartij

In een statencommissie vroegen D66, GroenLinks, VVD en PVV zich onlangs af of de uitvoering van de stallensloopregeling niet beter helemaal aan een andere marktpartij kan worden overgedragen. In plaats van dat de provincie die helemaal naar zich toetrekt. Maar volgens PvdA-gedeputeerde Eric Geurts is de verwachting dat 'in de markt' daar geen belangstelling voor is.
Bovendien vindt hij dat het bij de Ruimte-voor-Ruimte regeling om een maatschappelijke opgave gaat die door de overheid tot een goed einde moet worden gebracht.

Afspraken

"Het is ook veel gemakkelijker om als provincie afspraken te maken met gemeenten, van overheid tot overheid dan dat een marktpartij dat moet doen", aldus Geurts.

Optimistisch

Hij is ook optimistisch over de verkoop van de nog resterende 287 bouwkavels. Na jaren van stagnatie als gevolg van de economische crisis, is de interesse flink aangetrokken. Vorig jaar was een 'topjaar' met 52 verkochte kavels. En de verwachting is dat die trend zich de komende jaren doorzet, zo denkt de gedeputeerde.
Vrijdag moet het Limburgs Parlement groen licht geven voor de deal tussen provincie en Bouwfonds Ontwikkeling.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!