OM eist 31,3 miljoen van 'brein' tuindersfraude

© iStock
Het Openbaar Ministerie (OM) eist 31,3 miljoen euro van de hoofdverdachte in een grote, slepende strafzaak wegens fraude door een groep Limburgse en Brabantse tuinders.
Het bedrag is de criminele winst die de zeventigjarige Theo van K. als brein achter de belastingfraude volgens de officier van justitie heeft behaald en staat in de vordering die tegen hem is ingediend. De strafzaak tegen de ondernemer, die in Polen woont, begint volgende week.

Schatkist benadeeld

De tuinders verkochten ongeoogste aardbeien, asperges en champignons aan buitenlandse bedrijven. Een Pools uitzendbureau zorgde voor goedkope Oost-Europese plukkers of stekers en zo werd de schatkist voor miljoenen benadeeld.

25 miljoen terugbetalen

Negentien betrokken tuinders troffen vorig jaar een megaschikking met het OM. Ze accepteerden werkstraffen en moesten in totaal ruim 25 miljoen euro illegale winst terugbetalen.

Bedenker

Hoofdverdachte Theo van K. werd buiten de schikkingsonderhandeling gehouden. De aanklager denkt dat hij als bedenker van de constructie het meeste voordeel heeft behaald.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!