Antiradicalisering door Limburgse moslim-sleutelfiguren

© Istock
In Limburg worden getrainde vertrouwenspersonen en sleutelfiguren uit moslimgemeenschappen ingezet ter ondersteuning van ouders, moskeebesturen en mensen uit het onderwijs met zorgen over radicaliserende kinderen.
De vijf vertrouwenspersonen - drie mannen, twee vrouwen - worden ingezet om ouders van radicaliserende jongeren bij te staan die zich via de landelijke Hulplijn Radicalisering van het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) melden.
Honderden meldingen
Sinds de start van de hulplijn ruim een jaar geleden zijn er honderden meldingen binnengekomen. Niet alleen van ouders en familieleden, maar ook van bijvoorbeed moskeeën, gemeenten en instellingen . Die hebben geleid tot zo’n honderd serieuze dossiers van radicaliserende jongeren waarin vertrouwenspersonen ouders begeleiden of doorverwijzen naar een imam of naar hulpdiensten als maatschappelijk werk.

Politie
In ernstige gevallen worden, na toestemming van de ouders, politie en veiligheidsdiensten ingeschakeld. De vertrouwenspersonen zijn niet alleen getraind in het herkennen van radicalisering, maar ook in het doorverwijzen. Zij richten zich primair op de begeleiding van de ouders, zegt projectcoördinator van SMN Habib el Kaddouri. Daarnaast worden in Limburg nog eens zo’n twintig sleutelfiguren opgeleid voor op preventie en kennisoverdracht, door middel van samenwerking met en voorlichting bij scholen en moskeeën.

Kick-off
Donderdag vond de kick-off plaats van het project 'weerbaarheid tegen radicalisering', een initiatief vanuit de islamitische gemeenschap naar aanleiding van radicaliserende jongeren in Maastricht die in 2014 naar Syrië vertrokken. Daaronder ook deteruggekeerde jihadbruid Aïcha en jihadist Sultan Berzel die een zelfmoordaanslag pleegde in Bagdad.
Subsidie
Allerlei instanties houden zich bezig met het thema radicalisering, maar te weinig vanuit de geloofsgemeenschappen zelf. De behoefte aan hulp en preventie uit 'eigen kring' is groot. Dat verlaagt de drempel. De schroom of angst om naar instanties als gemeente, politie of hulpverlening te stappen is groot, weet projectcoördinator Bouchaib Saadane van het Provinciaal Platform Minderheden (PPM) Limburg. De pilot is opgezet samen met Stichting meer Kleur en Kwaliteit (SMKK) en met subsidie van de provincie (ruim 19.000 euro).

Proef
De proef vindt vooralsnog plaats in Maastricht en Sittard, steden die met problemen rond radicaliserende jongeren en Syriëgangers zijn geconfronteerd. Indien de pilot later dit jaar succesvol blijkt, zal die worden uitgerold over de provincie. In eerste instantie zijn het DaCapo College in Sittard en het Sint-Maartenscollege in Maastricht en de El Fath moskee in Maastricht en El Moshininie in Sittard bij de proef betrokken.nd.
Elke dag het belangrijkste nieuws in je mail?
Tijdelijke actie: meld je nu aan en lees vier weken lang gratis de digitale krant

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!