NVWA: Voorzichtigheid geboden met abrikozenpitten

© iStock
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukt dat mensen etiketten van producten moeten lezen, nu speciaal naar aanleiding van het nieuws dat Roermondenaar Gert Arts bijna stierf door het eten van veel te veel abrikozenpitten.
Hij had de waarschuwing voor te veel pitten op het zakje niet gelezen. De NVWA waarschuwde tien jaar geleden al voor de gevaren van met name abrikozenpitten en ook van bittere amandelen.

Hoeveelheden

Ze adviseerde toen de etiketten aan te passen en ook de hoeveelheden die maximaal mochten worden verkocht, hetgeen ook gebeurde. Genoemde producten kunnen veel cyanide (blauwzuur) afgeven, waardoor een teveel aan de pitjes en nootjes ineens levensgevaarlijk kan worden. Winkeliers zouden er volgens een woordvoerster van de NVWA ook beter aan doen om deze producten niet tussen snacks als cashewnoten en walnoten te leggen. Het is een andersoortig product, aldus de organisatie, dat bij verkeerd gebruik echt gevaarlijk is.

Erica

De elf vestigingen tellende drogisterijketen Erica Kruiderijen heeft alle zakken met abrikozenpitten uit de schappen gehaald, naar aanleiding van het verhaal van de man, Gert Arts. Hij had bij een Erica-winkel op het station in Eindhoven een zakje gekocht en meteen half leeggegeten. Hij belandde in het ziekenhuis, waar voor zijn leven werd gevreesd.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) waarschuwde vorig jaar ook voor de pitten.