Aantal fitnesscentra blijft toenemen in Limburg

© iStock
Hoewel de hoogtijdagen van fitnesscentra landelijk voorbij lijken, is het aantal sportscholen in onze provincie de afgelopen vijf jaar nog steeds gestaag gegroeid.
Dat blijkt uit een analyse door horeca-adviesbureau Van Spronsen van cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK).

Sportscholen

Tussen 2008 en 2011 steeg het aantal fitnesscentra in Limburg met 11, naar in totaal 111 sportcentra. In de vijf jaar daarna kwamen er nog 15 sportscholen bij. Limburg telt er nu in totaal 126. Dat betekent dat er 11,3 fitnesscentra per 100.000 inwoners zijn.

Grote verschillen

De verschillen tussen de provincies zijn groot. In Friesland nam het aantal fitnesscentra in vijf jaar tijd nog met ruim de helft toe, van 48 naar 75. Ook in Utrecht, Zuid-Holland en Groningen kwamen er nog veel sportscholen bij.
In Noord-Brabant kwam er slechts één fitnesscentrum bij, in de rest van de provincies is sprake van een afname.

Grote ketens

Uit het rapport blijkt dat de grote ketens het in Nederland winnen ten opzichte van de zelfstandige sportscholen. Het aantal vestigingen van de twee grootste ketens, Basic-Fit en Fit For Free, steeg ook de afgelopen jaren nog hard.
Het aantal klassieke fitnesscentra in het middensegment is tegelijkertijd teruggelopen. 'Consumenten die niet voor low-budget gaan, kiezen veelal voor luxe of gericht sporten', verklaart het rapport. Daardoor vallen klassieke fitnesscentra die niet tot een keten behoren, buiten de boot.