Nog steeds verdeeldheid politiek Brunssum over Palmen

© L1
De verdeeldheid tussen coalitie en oppositie in Brunssum over wethouder Jo Palmen is nog steeds groot.
Dat bleek tijdens een commissievergadering.

Technische vragen

Daarin konden technische vragen worden gesteld over het tweede integriteitsonderzoek naar Palmen. Die werden beantwoord door een van de twee opstellers, hoogleraar bestuurskunde Arno Korsten.

Niet brandschoon

De conclusie van het rapport van Korsten en hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga is dat Palmen weliswaar niet brandschoon is maar geen hoog en ernstig integriteitsrisico vormt voor de gemeente.

Opzet

Daarmee wijken ze af van een eerder onderzoek waarvan dat juist wel de conclusie was. Maar volgens de twee hoogleraren was dat de opzet van dat onderzoek 'brandhout'.

Rehabilitatie

De coalitie van lokale partijen ziet haar gelijk dan ook bevestigd. Fractievoorzitter Lefty Snackers van BBB/Lijst Palmen spreekt van een rehabilitatie van Palmen.

'Minister had beter kiezen op elkaar kunnen houden'Opstappen
Hij hekelt ook dat gouverneur Bovens en minister Kajsa Ollongren meteen vonden dat Palmen had moeten opstappen. "Het heeft er wel voor gezorgd dat Brunssum door heel Nederland door het slijk is gehaald. En dat had naar nu blijkt niet gehoeven", aldus Snackers.

Afgefakkeld

Fractievoorzitter Servi L'Espoir van coalitiepartij PAK stelt dat Brunssum ten onrechte is afgefakkeld. "Het moet weer gaan over inhoud en niet over dit gedonder", zo vindt hij.

Gouverneur Bovens: rapport steun in rug integriteitsbeleidRisico
Bij de oppositie klinkt een heel ander geluid. Zij vindt dat zaken ontbreken in het rapport en dat wethouder Palmen gewoon een risico blijft.

Verzet

Fractievoorzitter Servie Broers van de PvdA vindt dan ook niet dat zijn partij zich in september ten onrechte heeft verzet tegen de benoeming van Palmen. Broers vindt dat op basis van de informatie van toen een 'correcte afweging' is gemaakt.

Niet bespreekbaar

Voor raadslid Jack van Oppen van de VVD blijft het 'niet bespreekbaar' dat Jo Palmen na de verkiezingen van 21 maart weer wethouder wordt. Want de integriteitskwestie rond zijn persoon blijft boven de markt hangen, zo stelt Van Oppen.
Op 6 maart vergadert de gemeenteraad van Brunssum over het nieuwe integriteitsrapport. Wethouder Jo Palmen voert dan ook zelf het woord.