Grote storing legt fabrieken Chemelot plat

© Ruud van Broekhoven/L1
Vanwege een langdurige storing in het centrale watersysteem zijn de fabrieken op het Chemelot-terrein uit bedrijf genomen.
Het gaat om een storing in het centrale systeem met gedemineraliseerd water, dat op het terrein gebruikt wordt voor de verwarming van processen in de fabrieken.

Stilleggen

Uit voorzorg worden vanwege deze storing de fabrieken op het terrein stilgelegd. Met deze procedure is dinsdagavond rond 21:30 uur begonnen. Het gaat nog zeker enkele uren duren voordat de fabrieken daadwerkelijk stilliggen. Op het terrein zijn in totaal ruim 60 fabrieken gevestigd.

Fakkelen

De komende uren zal er op het terrein flink gefakkeld worden en zijn er gekleurde rookpluimen zichtbaar. Fakkelinstallaties zijn bedoeld om gassen die niet in een fabriek kunnen worden verwerkt, te verbranden. Zo voorkomt Chemelot dat er gassen in het milieu terechtkomen.

Oorzaak

De oorzaak van de storing is nog niet duidelijk. Er wordt momenteel gewerkt aan het herstellen van het systeem. Het is nog niet duidelijk hoelang dit zal gaan duren.
Er hebben zich op het terrein geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. En er is geen gevaar voor de omgeving.