Provincie heeft meer tijd nodig voor spoorlijn VDL Nedcar

De autofabriek in Born. Bovenaanzicht. © Bing Maps
De provincie neemt meer tijd voor de procedure om een spoorlijn en railterminal aan te leggen bij autofabriek VDL Nedcar in Born.
Aanvankelijk zou het provinciebestuur dinsdag een ontwerp vaststellen voor de wijziging van het bestemmingsplan.

Zorgvuldigheid

Maar dat besluit is nu opgeschort. Voor hoe lang is op dit moment niet bekend. Volgens VVD-gedeputeerde Twan Beurskens weegt zorgvuldigheid zwaarder dan snelheid.

Belangengroepen

Zo wil Beurskens meer tijd nemen om de reacties van omwonenden, belangengroepen en de gemeenten Echt-Susteren en Sittard-Geleen te beoordelen. Daarbij gaat het om de precieze milieu-effecten van de spoorlijn en compenserende maatregelen voor natuur die verloren gaat.

Economische vooruitzichten

Ook de economische vooruitzichten van VDL Nedcar spelen daarbij een rol. Het was de bedoeling dat het Limburgs Parlement op 6 december een besluit zou nemen over het nieuwe bestemmingsplan. Maar die datum wordt dus zeker niet gehaald.
Voor de zomer houdt de provincie nog een informatie-avond voor omwonenden en belangengroepen om de precieze situatie nog eens uit te leggen.
De provincie vindt de spoorlijn noodzakelijk om de positie van VDL Nedcar te versterken. Zij noemt dat van groot economisch belang voor de provincie en het hele land.
Ook zorgt de spoorlijn voor minder vervoer van auto's over de weg.