Gulpen-Wittem wil hondenbelasting afschaffen

© Borden.Plaatsengids.nl
De nieuwe coalitie van de lokale partijen PRO en Balans in Gulpen-Wittem wil de hondenbelasting afschaffen.
De haalbaarheid hiervan moet nog wel onderzocht worden. De afschaffing is niet de enige opvallende maatregel in het coalitieprogramma dat de titel 'Buiten de gebaande paden' heeft.
Benaderbaar
Economische groei is voor de nieuwe coalitie van de lokale partijen PRO en Balans in Gulpen-Wittem niet langer doorslaggevend bij het maken van politieke keuzes.

Bestuurders zouden ook meer rekening moeten houden met wat er leeft onder inwoners. Ze moeten benaderbaar zijn en in direct contact staan met mensen. Volgens PRO en Balans is dat een radicale breuk met het tot nu toe gevoerde beleid. 'Het wordt tijd meer aandacht te geven aan kleinschaligheid en de leefbaarheid in de kernen', zo staat beschreven.

Lees ook: Nieuwkomer PRO zet coalitie te kijk in Gulpen-Wittem
Duurzaamheid
In het coalitieakkoord heeft ook duurzaamheid een prominente plaats. Zo komt er in het gemeentehuis een ‘Groenloket’. Daar kunnen inwoners met groene plannen terecht. En samen met Vaals en Eijsden-Margraten wil het nieuwe gemeentebestuur komen tot een Heuvelland Duurzame Ondernemersprijs.

Intensieve veehouderij
Andere opvallende punten zijn geen intensieve veehouderij in Gulpen-Wittem en een nieuw gemeentelijk waterplan in samenwerking met het Waterschap Limburg.

Onduidelijk is of de geplande aanpassing van de loop van de Gulp daar nog deel van uitmaakt. De eerste fase van de herinrichting van het centrum gaat in ieder geval wel door. Voordat er een besluit valt over het Agro Leisure Park in Nijswiller komt er eerst nog een uitgebreide informatieronde voor de inwoners van Nijswiller en de ondernemers uit de omliggende dorpen die dalende omzet vrezen.
Het plan waar al jaren over wordt gesproken, bestaat uit een melkfabriek en kaasmakerij, een kleine supermarkt met streekproducten en een hotel met een gemeenschapsruimte voor de inwoners van Nijswiller.

Tegenhouden

De coalitie van PRO en Balans heeft ook afgesproken achter de acties voor de sluiting van de kerncentrale in Tihange te staan. Ook willen ze proberen de eventuele komst van een zinkmijn in het nabijgelegen Waalse Plombières tegen te houden.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!