'Grote onrust bij Nedcar door verplichte middagdiensten'

© Jean-Pierre Geusens
Volgens de ondernemingsraad van VDL Nedcar heerst er grote onrust onder de werknemers van de autofabriek in Born.
Dit naar aanleiding van de brief waarin werknemers over verplichte middagdiensten op 8 en 15 september zijn geïnformeerd, zo laat OR-voorzitter Jean Wouters weten.

Stem van het volk

"Wij als ondernemingsraad zijn niet meegenomen in het besluit om twee extra middagdiensten in te plannen", zegt Wouters. "De stem van het volk is niet gehoord. Daardoor neemt de onrust onder het personeel toe." Wouters zegt tenslotte dat de OR op korte termijn een standpunt tegenover de directie en de vakbond gaat formuleren.

Arbeidstijdenwet

Petra Bolster van vakbond FNV heeft maandag al forse kritiek geuit op het voornemen van Nedcar. De directie van de autofabriek heeft volgens haar geen instemming gevraagd bij de ondernemingsraad voor de middagdiensten. Verder zijn de verplichte extra zaterdagmiddagen volgens Bolster in strijd met de arbeidstijdenwet.

Twee scenario's

"Wij houden ons aan alle regels en wetten", reageert Miel Timmers, woordvoerder van de autofabriek in Born. Timmers zegt dat hij niet weet of de ondernemingsraad achter het besluit van de extra middagdiensten staat. "Ik kan immers niet namens de OR spreken, maar we hebben er wel met medewerkers over gesproken. Zo zijn er twee scenario's ontstaan: elke dag een uur langer werken óf de twee verplichte zaterdagdiensten."
Volgens de zegsman is daarna besloten om voor de tweede optie te gaan.

Volgens de regels

Het personeel wordt tijdens deze diensten volgens de regels betaald. Als er medewerkers zijn die écht niet kunnen werken, kan er verlof worden gevraagd. Ook kan er gekeken worden naar een passende oplossing.

Achterstand

Werknemers van de autofabriek zijn per brief geïnformeerd over verplichte middagdiensten op 8 en 15 september. Dat zijn twee zaterdagen. Als reden voor deze extra werkdagen geeft de autofabriek in Born aan dat er fors minder auto's zijn gebouwd dan gepland door stakingen en de vakantieperiode. Die achterstand wil het bedrijf met de extra diensten inhalen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!