Microsoft brengt Limburgs toetsenbord op de markt

Microsoft-oprichter Bill Gates. © ANP
Microsoft komt met een Limburgs toetsenbord, waardoor het gebruik van het Limburgs dialect op digitale media makkelijker moet worden.
De proefversie verschijnt halverwege augustus, waarna Microsoft begin september de uiteindelijke versie lanceert.

Voorspellende functie
Het toetsenbord geeft verschillende variaties voor een letter aan. Microsoft heeft daarnaast een voorspellende functie toegevoegd aan het programma. Zo onthoudt het combinaties van woorden en geeft het de gebruiker een suggestie voor het volgende woord.

Vrijwilligers
De ontwikkeling van het programma is geheel door vrijwilligers gedaan. "Er was geen geld voor een Limburgse variant. Voor bijvoorbeeld Fries is dit anders, daar zijn fondsen voor. Voor Limburgs niet, terwijl Limburgs op digitale platforms meer voorkomt dan Fries", zegt Yuri Michielsen van het Limburgs Corpus Woordenboek.

Verschillende dialecten
Microsoft heeft woorden gehaald uit Limburgse bestanden en in het programma geplaatst. Omdat er veel verschillende dialecten zijn, staat niet elk dialect erin. Wel kunnen mensen woorden aanpassen naar hun voorkeur om zo in hun eigen dialect te kunnen schrijven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!