Steeds meer jonge kinderen naar de dagopvang

© iStock
Het aantal Limburgse kinderen tot vier jaar dat naar een crèche of kinderdagverblijf gaat, is in een jaar tijd met 10 procent gestegen.
Ook het aantal jonge kinderen dat werd opgevangen door een gastouder nam met 10 procent toe. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) door LocalFocus.

Dagopvang

Ruim 52 procent van de Limburgse jonge kinderen (0 tot 4 jaar) ging vorig jaar naar een crèche of kinderopvang, 15 procent ging naar een gastouder.
In acht Limburgse gemeenten gaat minimaal tweederde van de jonge kinderen naar een crèche of kinderopvang. Het valt op dat het hier voornamelijk gaat om gemeenten in Noord-Limburg. In Mook en Middelaar ging het hoogste percentage kinderen naar deze vorm van dagopvang: 85,2 procent van alle kinderen tot vier jaar. Ook in Peel en Maas (83,3 procent) en Gennep (75,9 procent) ligt dit percentage hoog.
In Onderbanken (26,3 procent), Brunssum (26,4 procent) en Landgraaf (28 procent) gaan relatief de minste jonge kinderen naar een crèche of kinderopvang.

Gastouders

In de gemeente Bergen is de gastouder best populair: 23,8 procent van alle kinderen tot vier jaar gaat naar deze vorm van opvang. Ook in Venray (23 procent) en Meerssen (22,5 procent) gaan relatief veel jonge kinderen naar een gastouder.

Cijfers

Deze cijfers zijn vastgesteld aan de hand van het aantal kinderen waarvoor kinderopvangtoeslag werd gegeven. Hierbij is specifiek gekeken naar de dagopvang. Dat is de opvang in een crèche, bij een gastouder of kinderdagverblijf voor één of meer dagdelen per week het hele jaar door. Dagopvang is bedoeld voor kinderen van nul tot vier jaar. De peuterspeelzaal valt hier niet onder, omdat ouders daar geen kinderopvangtoeslag voor krijgen.