Rechter doet uitspraak in AWACS-proces

© Istock
De rechter doet woensdag uitspraak over twee zaken die betrekking hebben tot de overlast die de AWACS-vliegtuigen geven.
Deze zaken werden eerder behandeld op 15 juni van dit jaar.

Beëindiging van de geluidsoverlast
De eerste zaak gaat over een verzoek uit 2012 van de Vereniging Stop Awacs Overlast. Deze vereniging heeft de minister van Defensie verzocht maatregelen te nemen die leiden tot beëindiging van de geluidsoverlast van AWACS-vliegtuigen. De minister legde dat toen naast zich neer. De actiegroep stapte daarop naar de Raad van State die vond dat de minister er opnieuw naar moest kijken. Die deed dat, en wees het verzoek van de vereniging opnieuw af. De rechtbank in Maastricht houdt nu die laatste beslissing van de minister nog eens tegen het licht.

Schadevergoeding

De tweede zaak gaat om een verzoek uit 2013. Ruim 180 inwoners van Brunssum en Schinveld eisten een schadevergoeding voor de geluidsoverlast. De Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu heeft die eis afgewezen, waardoor de zaak bij de rechtbank ligt.
De schriftelijke uitspraak wordt in de middag verwacht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!