Hels leven voor Limburgse drugsdealer in buitenlandse cel

© iStock
Harry van I. uit Milsbeek zit onder helse omstandigheden vast in de gevangenis in Uruguay.
Hij zit daar een straf van drie jaar uit vanwege het bezit van xtc-pillen. Het AD sprak met de 30-jarige Van I.

Penal de Libertad

De gevangenis waar Van I. zit, is de beruchte Penal de Libertad, wat 'gevangenis van de vrijheid' betekent. Zo rooskleurig is het er echter niet. De plek zit vol corrupte bewakers, er zijn veel rellen en elke week wordt er wel een gedetineerde vermoord door medegevangenen of bewakers.

Levende hel

Voor Van I. is het een levende hel. "Het is te surrealistisch: de armoede, ziektes, psychopaten, corrupte smerissen en doktoren die niet weten wat ze doen." Ook het eten is te smerig voor woorden. "In mijn pasta vind ik onder meer koeienogen, in stukken gesneden dier met de haren er nog aan, nagels en hele hoeven."

Vechter

De 30-jarige uit Milsbeek brengt de meeste tijd door met zijn Nederlandse celgenoot in hun cel en houdt zichzelf in topconditie. "Ze zijn meer bang voor mij dan andersom", vertelt hij de krant. "Ik ben een vechter, ben aardig groot en totaal niet bang voor dreigementen of de dood."

Verkeerde pad

Een vechtersbaasje was hij al vroeg. Op jonge leeftijd kwam hij op het verkeerde pad terecht, gebruikte drugs, kickte af en vervolgens verdient hij later geld met drugs. "Ik heb een zeer extreem leven en geniet met volle teugen, want het leven is het sparen van momenten."
"Het klinkt voor veel mensen krankzinnig dat ik geen spijt heb, maar het is echt zo."