Rechtszaak over OV-fraude Limburg van start

© L1
Zes verdachten en de NS staan donderdag voor de rechter vanwege de OV-fraude in Limburg.
De NS wilde de aanbesteding winnen en speelde daarbij vals spel. In eerste instantie won NS-dochter Abellio/Qbuzz de concessie, maar toen bleek dat er fraude was gepleegd ging de aanbesteding naar Arriva.
© Graphic: L1

Schijnconstructie

Toenmalig NS-directeur Timo Huges bedacht een schijnconstructie om directeur René de Beer van concurrent Veolia voor de NS te laten werken. Dat ging via een tussenbureau (PTRM) van Rob van B. Huges moest als gevolg van de affaire vertrekken.

NS-dochter

Ook betrokkenen van de NS-dochter moeten zich verantwoorden. Het gaat om de oprichter van Qbuzz, Leon S., directeur Jeff Hoogesteger van Abellio-holding en de nieuwe directeur van Qbuzz/Abellio Annemarie Zuidberg.

Beschuldigd

De verdachten in deze zaak worden beschuldigd van niet-ambtelijke omkoping, valsheid in geschrift en het schenden van bedrijfsgeheimen.

Megaboete

De NS kreeg uiteindelijk een boete van 41 miljoen euro van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het spoorbedrijf heeft volgens de ACM zijn economische machtspositie misbruikt bij de aanbesteding in Limburg.
Voor de zaak zijn tot en met 30 november acht zittingsdagen uitgetrokken.