Rijkswaterstaat pakt verouderde bruggen en viaducten aan

De noordelijke mond van de Roertunnel. © Google Streetview
Rijkswaterstaat gaat de komende jaren een drietal bruggen in Limburg vernieuwen.
Het gaat om het viaduct over de A76 in Nuth (Daelderweg), de brug bij Itteren en de technische installaties van de A73-tunnel in Roermond.

Op de schop

In heel Nederland gaan de komende tien jaar zo'n tachtig bruggen, tunnels en sluizen op de schop. Volgens minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen gaat het vooral om infrastructurele werken die gebouwd zijn in de jaren '50 en '60 en waarvan de levensduur feitelijk ten einde is.

Geen gevaar

Doordat de verkeersdruk de afgelopen decennia is toegenomen en ook het vrachtverkeer zwaarder is geworden, zijn de bruggen aan vervanging toe. Er is op dit moment geen acuut gevaar voor de verkeersveiligheid.

Vervangen

Van het viaduct over de A76 bij Nuth is al langer bekend dat deze opgeknapt moet worden. Bij de A73-tunnel worden vanaf 2021 de tunneltechnische installaties, zoals brandpanelen, de omroepinstallatie en de videocamera's, vervangen.
Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat de minister in maart nog eens tientallen andere bruggen en tunnels aanwijst die opgeknapt moeten worden. De hele operatie gaat naar verwachting zo'n 9,5 miljard euro kosten.