Relatief weinig boetes voor handheld bellen in Limburg

© iStock
Op de Limburgse wegen worden relatief weinig boetes voor handheld bellen uitgedeeld. Per 100 kilometer asfalt slingerde de politie 'slechts' zestien weggebruikers op de bon.
Daarmee staat onze provincie op de voorlaatste plek. Alleen in de provincie Drenthe deelde de politie vorig jaar relatief minder boetes uit. Dat blijkt uit een analyse van de cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) door LocalFocus.

Handheld bellen

Op de Limburgse wegen werden vorig jaar 1.835 bestuurders beboet voor het in de hand houden van een telefoon tijdens het rijden. In totaal moesten de bestuurders daarvoor ruim 419.180 euro afrekenen. Ter vergelijking: in Zuid-Holland, waar de meeste boetes uitgedeeld werden, schreef de politie gemiddeld 105,1 boetes per honderd kilometer asfalt uit, met een totale waarde van ruim 3,9 miljoen euro.

Waar het vaakst?

Binnen Limburg werden automobilisten in de gemeente Sittard-Geleen het vaakst betrapt met een mobiele telefoon achter het stuur. De politie deelde daar ruim 45 boetes per honderd kilometer weg uit. Roermond (40,6 boetes per honderd kilometer) en Echt-Susteren (39,3 boetes) volgen op de voet.
In de gemeente Bergen werden de minste boetes voor handheld bellen uitgedeeld, namelijk slechts één boete per 100 kilometer asfalt. Ook in Onderbanken (2,7 boetes) en Simpelveld (3 boetes) werden relatief weinig bestuurders betrapt.
Bekijk op de kaart hoeveel boetes er in jouw gemeente uitgedeeld werden voor niet-handsfree bellen.