Optimaal benutten grensregio's levert miljarden op

© iStock
De Europese Commissie wil meer aandacht voor grensregio's, omdat er momenteel nog veel financieel potentieel verloren gaat in die gebieden.
Dit is onder meer goed nieuws voor Noord-Brabant en Limburg, waar met het optimaal benutten van de grensgebieden respectievelijk acht en drie miljard euro te verdienen is.

Jeroen Lenaers

Dat stelt de Stramproyse Europarlementariër Jeroen Lenaers in het Algemeen Dagblad. Hij hoopt dat Nederlandse provincies inspringen op een initiatief van de Europese Commissie, dat twintig pilotprojecten in grensregio's zoekt en deze juridisch en administratief zal steunen.

Regels

Het probleem in grensstreken is onder meer het verschil in regels en procedures. Corina Cretu, eurocommissaris voor Regionaal Beleid, pleit voor afstemming van deze regels, maar ook voor meertaligheid en voor gemeenten en provincies die samenwerken.

Openbare aanbestedingen

Lenaers noemt een concreet voorbeeld van zo'n probleem in grensregio's. "Als ondernemer ben je aan procedures en administratie in grensregio's zo zestig procent meer geld kwijt. Probeer dan nog maar een scherpe prijs te maken."