Herinneringsmaand voor wetenschapper Eugène Dubois

Door Dubois gevonden resten van de Javamens in museum Naturalis in Leiden © Peter Maas
In juni wordt voor het eerst een Duboismaand gehouden ter herinneringen aan het werk van de Limburgse professor Eugène Dubois.
Dubois werd in 1858 geboren in Eijsden, deed veel onderzoek in Nederlands-Indië en woonde en werkte bijna 40 jaar lang op zijn eigen aangelegde landgoed De Bedelaar in Haelen waar hij in 1940 overleed. De wetenschapper is vooral bekend geworden van het aantonen van de link tussen mensen en aap-achtigen, de zogenoemde 'missing-link'.

Heel Limburg

Op verschillende plekken in Limburg wordt aandacht besteed aan zijn werk. In Eijsden worden excursies gehouden langs verschillende belangrijke plekken, zoals het geboortehuis. Dubois is in Tegelen begraven. Daar heeft hij ook zijn hele leven opgravingen gedaan in de kleigroeve waar nu Speelpark Klein Zwitserland ligt. Kinderen kunnen in de Duboismaand een speurtocht doen in de speeltuin. In Haelen kan het publiek een bezoek brengen op het voormalige landgoed van de wetenschapper.
De speciale maand wordt georganiseerd door de Eugène Dubois Foundation, Stichting Studiegroep Leudal en Speelpark Klein Zwitserland.