Heerlense politiek: 'Al tweede keer dat het misgaat'

© iStock/Facebook
Er moet meer controle komen op de hulpverlening aan kwetsbare jongeren zoals Tharukshan Selvam uit Heerlen.
Dat blijkt uit een rondgang langs fracties in de gemeenteraad in Heerlen.

Geschrokken

De partijen zijn geschrokken van de conclusie van de Inspectie Jeugdzorg dat de hulp aan Tharukshan tekort schoot. De 15-jarige jongen maakte begin dit jaar een einde aan zijn leven. Volgens de inspectie werkten de betrokken instanties, de gemeente en het Grotius College onvoldoende met elkaar samen.

Papillon

Volgens de Ouderenpartij, de op een na grootste fractie in de gemeenteraad van Heerlen, moet in de toekomst duidelijk zijn wie verantwoordelijk is. Raadslid Loek Damen: "Waarom is er geen casemanager? Ik verwacht dat er nu spijkers met koppen worden geslagen. Het is nu al de tweede keer dat het misgaat." Hij verwijst daarmee naar de dood van de 7-jarige Papillon in 2015. Ook toen was de conclusie dat de verschillende instanties niet voldoende samenwerkten.

Geen verbetering

Het CDA wil dat de jeugdzorg een terugkerend agendapunt wordt in raadsvergaderingen. "De gemeenteraad moet in de gaten houden of de wethouder zijn toezeggingen om zaken te veranderen. Na de dood van Papillon is er te weinig verbeterd."

Extreem dramatische complexe situatie

De SP-fractie spreekt van een 'extreem dramatische complexe situatie' en wil net als de andere partijen in de raad dat alle aanbevelingen van de inspectie worden overgenomen, maar wijst erop dat niet alles te voorkomen is. "Was het maar zo dat je kon zeggen, was er maar op die knop gedrukt, dan zou dit niet zijn gebeurd."

Wethouder

De fractie Hart-Leers vindt dat de gemeenteraad moet terugkomen van vakantie om het dinsdag gepresenteerde rapport van de inspectie te bespreken. "Het is onbestaanbaar dat er na de dood van Papillon nu opnieuw geconcludeerd wordt dat er inschattingsfouten zijn gemaakt. Wat heeft men gedaan met de aanbevelingen van toen?", zegt Roel Leers. Wat hem betreft zijn politieke consequenties voor verantwoordelijk wethouder Jordy Clemens (SP) niet uitgesloten.
Lees hier alles over de tragische zelfdoding van Tharukshan Selvam.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!