College Landgraaf op matje om herindelingsreferendum

© Google Maps
De referendumcommissie die de gemeente Landgraaf bijstaat in het houden van het referendum over een gemeentelijke herindeling met Heerlen, roept de burgemeester en wethouders op het matje.
Aanleiding is een klacht van een inwoner, die vindt dat de gemeente niet objectief en correct communiceert over het referendum.

Hoorzitting
Volgende week dinsdag houdt de klachtencommissie een openbare hoorzitting waar de klager en het gemeentebestuur voor zijn uitgenodigd.

Stevige kritiek

Op de manier waarop het gemeentebestuur van Landgraaf communiceert rond de fusie met Heerlen is kritiek. De gemeente heeft een half miljoen euro uitgetrokken om campagne te voeren tegen de herindeling, en doet dat ook via officiële gemeentekanalen.

Verwonderd

Afgelopen weekeinde zei ook gedeputeerde Ger Koopmans zich te ergeren aan de opstelling van de gemeente. "Ik ben, laat ik me voorzichtig uitdrukken, verwonderd en verbaasd over de advertenties die ik heb gezien. De strekking is: 'Vindt u ook dat Landgraaf zelfstandig moet blijven?' Dat is voor de overheid een rare vraag", zei hij afgelopen zondag in het L1-programma De Stemming.

Dialoog

De gemeente Heerlen heeft ondertussen in een brief het college van Landgraaf opgeroepen om toch weer aan tafel te komen zitten over de aankomende herindeling. "Wij willen liever een proces voorbereiden dat uiteindelijk niet doorgaat, dan onvoorbereid een herindeling ingaan." Landgraaf weigert om met Heerlen te praten over bijvoorbeeld samenvoeging van ambtenarenapparaten omdat het tegen de fusie is.

Gaat Landgraaf hierover niet met Heerlen in gesprek, dan gaat die laatste gemeente op eigen houtje de fusie voorbereiden.