Arriva-topman reageert verbaasd over plannen NS

© MGL/Rob Oostwegel
Arriva-topman Anne Hettinga reageert verbaasd over de plannen en uitspraken van NS-topman Roger van Boxtel.
"Al heel snel na de flinke oorvijgen die uit zijn gedeeld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en allerlei andere instanties, heeft de NS haar bescheidenheid weer van zich afgeworpen", zegt Hettinga in een interview met Omroep Gelderland.

In de race

Van Boxtel liet in een interview aan de Volkskrant weten dat de NS weer mee wil bieden op het regionale spoorvervoer. De president-directeur laat weten dat NS 'absoluut weer in de strijd is' om het spoornetwerk uit te breiden met regionale lijnen.

Nationaal belang

Het staatsbedrijf wil de lijnen terug, omdat de buitenlandse bedrijven die het vervoer op de lijnen doen, niet het geld in Nederland zouden besteden en investeren en er dus een nationaal belang bij is dat NS als staatsbedrijf die lijnen krijgt. Een argument dat Hettinga niet begrijpt. "Als je de jaarrekening van Arriva bekijkt, zie je dat er geen dividend of geld naar het buitenland zou gaan, maar alles weer geïnvesteerd wordt in Nederland."

Eerlijk vs oneerlijk

De NS wil weer meedingen om de regionale lijnen onder het mom van eerlijke concurrentie, maar als het om het hoofdnetwerk van sporen gaat, mag Arriva niet meedoen. En dat is niet de eerste keer dat het staatsbedrijf op oneerlijke wijze handelt. Eerder dit jaar kreeg het bedrijf al een recordboete van bijna 41 miljoen euro opgelegd vanwege machtsmisbruik bij een aanbesteding.
En voor gesjoemel bij de aanbesteding van het Limburgs regionaal openbaar vervoer, moesten een aantal topmannen voor de rechter verschijnen. Zij werden uiteindelijk van alle verdenkingen vrijgesproken.