Uitstoot van CO2 in Limburg sterk gedaald

© iStock
De uitstoot van CO2 is in Limburg tussen 1990 en 2016 met 39 procent afgenomen.
Dat is de grootste daling van alle Nederlandse provincies, stelt het economisch bureau van ING in een analyse.
De daling komt volgens econoom Thijs Geijer van ING vooral voor rekening van de energiesector. "In die periode zijn in de regio energiecentrales gesloten. Ook is de Clauscentrale in Maasbracht stilgelegd", aldus Geijer. "En dat scheelt, want de energiesector is een grote vervuiler."

Afname Chemelot

Ook de uitstoot van CO2 op het chemische industriepark Chemelot in Geleen nam fors af. Daar zitten veel chemische bedrijven. In Limburg waren de energie en chemische sector goed voor 40 procent van de totale uitstoot. Maar ook grote bedrijven buiten de chemie stoten veel CO2 uit.
Volgens het rapport zijn de twintig grootste bedrijven buiten de chemiesector verantwoordelijk voor twee megaton. Dat is net zoveel als ruim 90.000 huizen uitstoten.

Energietransitie

Ondank de daling is Limburg nog niet klaar met de energietransitie. "De regio's moeten met bedrijven samenwerken om de uitstoot nog verder terug te brengen", stelt Geijer. "Ze moeten samen inventariseren en kijken waar de provincies en gemeenten de bedrijven kunnen helpen."

Huizenbezitters

Ook moeten de provincie en gemeenten particuliere huisbezitters helpen om hun huizen van het gas te halen. Tot 2030 moeten zo'n 260.000 woningen van het gas in Zuid-Nederland. Dat is het makkelijkste te realiseren bij nieuwbouwwoningen, maar in Limburg wordt relatief weinig gebouwd. Daardoor moeten bestaande huizen van het gas en die zijn vaak in bezit van particulieren.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!