John B. opnieuw aangehouden voor moord op Tanja Gurskaja

Verdachte John B. uit Helden is opnieuw opgepakt vanwege de moord op de Russische Tanja Gurskaja (39) uit Venlo in 2012.
Dit vanwege nieuwe feiten en omstandigheden in het lopende onderzoek naar de moord op de destijds 39-jarige bewoonster aan de Lovendaalseweg in Venlo. Dit meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Zitten vast

Eerder dit jaar was er al een pro-formazitting van een andere verdachte in de zaak. In totaal zijn er momenteel drie verdachten. De andere verdachten zitten al vast.

Drugswereld

Een ruzie tussen John B. en Wilmo, de vriend van Tanja, zou eind 2012 hebben geleid tot de dood van de vrouw. De mannen waren eerder zakenpartners in de drugswereld. John zou huurmoordenaars hebben ingezet om zijn voormalig compagnon om te leggen, iets dat hij zelf ontkent. Wilmo stelt dat hij het doelwit was en Tanja per ongeluk werd doodgeschoten, voor hun huis in Venlo. Die lijn leek justitie eerder dit jaar ook te volgen.

Belastende verklaring

Deze vermeende huurmoordenaars, Janis V. uit Letland en Dennis W. uit Roermond, zitten nog vast. Ze zouden 'opdrachtgever' John kennen uit het circuit; Dennis zat met hem in dezelfde gevangenis en Janis was een bekende in de drugswereld.

Moord

B. zat jaren geleden ook al vast omdat hij ervan werd verdacht dat hij opdracht had gegeven voor de moord, maar kwam vrij doordat het OM in het onderzoek de fout in was gegaan. De rechtbank in Roermond oordeelde in 2014 dat B. geen kans had op een eerlijk proces, omdat de officier van justitie een belangrijk getuigenverhoor verborgen had gehouden voor de verdediging. Het hof in Den Bosch bepaalde een jaar later dat de zaak toch weer moest worden opgepakt.
In de tweede week van oktober van dit jaar zal de zaak inhoudelijk behandeld worden. De rechtbank liet eerder weten dat het gaat om een 'omvangrijke zaak'. John B. zit op dit moment in beperkingen en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!