Rechtszaak Hoensbroekse drugsbaron van start in Roemenië

Mimoun K. bij aankomst in Roemenië, nadat Spanje hem heeft uitgeleverd. © News.ro
In Roemenië start vrijdag de rechtszaak tegen de vermeende Hoensbroekse drugsbaron Mimoun K., alias Rocky.
Hij wordt verdacht van het smokkelen van cocaïne ter waarde van 600 miljoen euro. Het is de grootste drugsvangst ooit in dat land.
Een undercoveroperatie bracht de handel in 2016 aan het licht, waarop de Nederlandse Marokkaan (45) en zijn vermeende handlangers werden opgepakt.

Drugsroutes

K. runde in het verleden samen met zijn vijf jaar oudere broer een coffeeshop in Hoensbroek. Hij verkaste enkele jaren geleden naar Spanje en zou sindsdien actief zijn geweest in het internationale drugscircuit, met de havens van Antwerpen en Rotterdam als belangrijke importhavens.
Omdat deze drugsroutes steeds meer onder de aandacht kwamen van de politie, zou hij ervoor gekozen hebben om de verboden middelen via de Roemeense havenstad Constan?a te vervoeren.

Inval

Undercoveragenten in Roemenië infiltreerden in de wereld waar K. zich in begaf. 'Rocky' zou tegenover deze agenten hebben opgeschept over zijn rijke drugsverleden en de talloze mogelijkheden om narcotica te verschepen. Op 29 juni 2016, toen de cocaïne vanuit Colombia arriveerde in Roemenië, werd er een inval gedaan. Mimoun, die de operatie vanuit Spanje zou coördineren, werd opgepakt in Málaga. De cocaïne zou bestemd zijn geweest voor Nederland
Mimoun zou alle aantijgingen hebben afgedaan als 'onzin', ondanks het feit dat enkele gesprekken zijn opgenomen en hij daarin onomwonden zou hebben verteld over zijn handel.