Maastricht overlegt met souvenirwinkels over drank

© iStock
De gemeente Maastricht gaat in overleg met de souvenirwinkels De Kiekoet en De Chauvinis over de verkoop van zwakalcoholische dranken.
Beide zaken moesten recent de streekwijnen en -bieren uit de schappen halen.

Stimuleren

Volgens handhavers zou de verkoop van de drank stimulerend werken richting jongeren en mogen detailhandelzaken niet zomaar alcohol verkopen. De eigenaren van beide souvenirwinkels noemden die maatregel ‘onbegrijpelijk’, zeker omdat ze de dranken al jaren verkopen.

Mogelijkheden

Woordvoerster Inge Dovermann van de gemeente laat weten de vragen die dit oproept bij de ondernemers te begrijpen. "We gaan dan ook samen met de ondernemers kijken of er mogelijkheden zijn om de verkoop van zwakalcoholische en streekgebonden dranken voor hen toch mogelijk te maken."

Vergunning

Volgens de letter der wet hadden de handhavers gelijk, legt Dovermann uit. Souvenirwinkels maken volgens de drank- en horecawet geen aanspraak op een vergunning om alcohol te mogen verkopen. Dat is enkel voorbehouden aan horecazaken en slijterijen.
Een uitzondering is gemaakt voor supermarkten, cafetaria’s en warenhuizen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!