Boer is boos: overheid legt melkveehouderij stil

© iStock
Melkveehouder Henk Engelen uit Meijel is boos op de overheid. Hij vindt dat zijn bedrijf onterecht is geblokkeerd: er mag geen koe meer in of uit. Zijn bedrijf is op slot gezet vanwege een fout in de administratie.
Ruim 2100 melkveehouderijen zijn door het Ministerie van Landbouw geblokkeerd op verdenking van fraude. Ook die van Engelen wordt beticht van gesjoemel. "Dat is absoluut niet waar. Het administratiesysteem werkte niet en daarom werd ik meteen beschuldigd", foetert Engelen.

Kalveren

De boeren zouden volgens het ministerie rommelen met het aantal geregistreerde kalveren per koe. Op deze manier kan een boer meer melkkoeien houden dan is toegestaan.

Dood geboren

Het bedrijf van Engelen is sinds een week geblokkeerd. Het gaat bij hem om één kalf, dat dood geboren werd. De melding daarvan werd door een storing in het computersysteem niet goed doorgegeven, zegt hij. De veehouder is verontwaardigd dat niet eerst gevraagd is of hij kon laten zien hoe het zat. "Ze noemen het meteen fraude, terwijl ik alle stukken en een dierenartsenverklaring kon laten zien. Zo snap ik wel hoe ze aan 2100 frauderende bedrijven komen."

Onterecht geblokkeerd

Met een petitie eisen de boeren dat de bedrijven die onterecht geblokkeerd zijn, worden vrijgegeven. Ook moet er duidelijkheid komen over het aantal daadwerkelijk frauderende bedrijven en moet het imago van de melkveehouders worden hersteld.