Ex-PVV'er Michael Heemels voor de rechtbank

© ANP
Voormalig PVV'er Michael Heemels moet dinsdag voor de rechter verschijnen. De rechtszaak is hier te volgen.
De 36-jarige Herkenboschenaar wordt ervan verdacht bijna 180.000 euro te hebben gestolen uit de partijkas.

Drank- en drugsverslaving

Heemels verduisterde dit geld tussen 2012 en 2016 om zijn drank- en drugsverslaving te betalen. Ook kocht hij er luxe spullen van en betaalde hij er dure trips mee.

Ongehinderd

?Heemels was behalve fractievoorzitter ook penningmeester van de PVV in het Limburgs Parlement. Hij kon jarenlang ongehinderd zijn gang gaan omdat er geen kascontrole was vanuit de partij. Ook bij de Provincie viel het gesjoemel niet op omdat er volgens Heemels nooit gekeken werd naar bankafschriften.

Kritische vragen

Toen er vanuit de Statenfractie uiteindelijk kritische vragen kwamen over de jaarrekening gaf hij zichzelf aan. Hij wist dat zijn bedrog uit zou komen en ondernam toen zelf actie.

Door de mand gevallen

"Bij de laatste opgave werden er wel vragen gesteld. Toen ben ik door de mand gevallen, omdat de cijfers niet klopten", zei hij destijds aan tafel bij het L1-programma AvondGasten. "Ik was toen lichamelijk en geestelijk op, ik zat er doorheen en heb toen aangifte gedaan tegen mezelf."

Uitgesteld

Eigenlijk moest Heemels op 27 juni al voor de rechtbank verschijnen. Maar omdat het psychiatrisch onderzoek nog niet klaar was, werd de zaak uitgesteld. Afgelopen tijd heeft een gedragsdeskundige bekeken in hoeverre Heemels toerekeningsvatbaar was. Ook moest de reclassering nog rapporteren.

Rechtszaak

Er hangt Heemels mogelijk een gevangenisstraf boven het hoofd. Ook moet hij het verduisterde geld terugbetalen.