Raad voor de Journalistiek tikt De Limburger op de vingers

© 1Limburg
De Raad voor de Journalistiek heeft De Limburger op de vingers getikt, omdat de krant 'onzorgvuldig heeft gehandeld' bij de totstandkoming van een bericht over Salomon Walvis.
Dat schrijft De Limburger woensdag. In april publiceerde de regionale krant een artikel over de joodse onderduiker.

Naam gezuiverd
De man werd in 1944 gezien als verrader. Onterecht, zo concludeerde schrijver Gerrit van der Vorst op basis van onderzoek. De krant besteedde vervolgens ook aandacht aan de rehabilitatie van Walvis. In een vervolgartikel gaf de krant het podium aan twee zonen van oud-verzetsman Wiel Houwen, die het op hun beurt weer niet eens waren met deze rehabilitatie.

'Historische mythevorming'
Het is dat artikel dat Van der Vorst én een familielid van Walvis tegen de borst stuit. Zo omschrijven de zonen van Houwen het verhaal van Van der Vorst als 'historische mythevorming', gebruikt de krant het woord 'omstreden' in een koptekst en bood het medium Van der Vorst niet de mogelijkheid om op het verhaal te reageren. De Raad voor de Journalistiek concludeert dat de krant hier steken heeft laten vallen.

Schrijver Van der Vorst meldde zich overigens al eerder bij de krant, maar volgens de Raad voor de Journalistiek werd er onzorgvuldig omgegaan met zijn klacht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!