Maastrichts bedrijf in ver stadium kankerbestrijding

© iStock
Een startend bedrijf in Maastricht gaat twee nieuwe kankertherapieën verder ontwikkelen en ook klinisch testen.
Bij beide behandelingen wordt het afweersysteem van de patiënt geactiveerd om zijn kankercellen te bestrijden. Het gaat om een nieuw vaccin en de productie van een speciaal soort afweercellen.

Binnen afzienbare tijd
Het bedrijf, genaamd CiMaas, is een spin-off van de Universiteit Maastricht (UM) en het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC). De start-up is al zo ver gevorderd in de ontwikkeling van deze immuuntherapieën dat het die binnen afzienbare tijd bij kankerpatiënten gaat beproeven. De technologie achter de therapieën werd ontwikkeld door onderzoekers van UM en MUMC.

Ongekend krachtig
Het nieuwe vaccin mobiliseert het immuunsysteem tegen kanker. Volgens de onderzoekers heeft het vaccin in het laboratorium een tot nu toe ongekend krachtige reactie van de afweercellen laten zien vergeleken met andere methoden die wereldwijd worden gebruikt. Dit is een gunstig teken voor de werkzaamheid van de behandeling. CiMaas zal zich met deze methode in eerste instantie richten op longkanker en de ziekte van Kahler (multipel myeloom).

Borstkanker

De andere techniek waarmee CiMaas kankercellen te lijf wil gaan, betreft de zogeheten Natural- Killercellen, cellen uit het immuunsysteem van een beenmergdonor die in staat zijn om tumorcellen van de patiënt te herkennen en vernietigen. Uit proefdierstudies van UM en MUMC is onder meer gebleken dat met deze cellen borstkanker kan worden aangepakt. CiMaas zegt over een productieproces te beschikken waarmee ze deze 'killercellen' in grote massa's kan fabriceren, hetgeen uniek zou zijn in deze branche.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!