Maastrichts onderzoek: vaak calciumtekort zwangere vrouwen

© iStock
Meer dan de helft van de zwangere vrouwen krijgt onvoldoende calcium binnen.
Dat blijkt uit onderzoek van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht. Tekort aan calcium vergroot de kans op complicaties voor moeder en kind.

Tekorten

Na onderzoek onder ongeveer 2.500 zwangere vrouwen in Limburg blijkt dat 60 procent te weinig calcium binnen krijgt. Veel zwangere vrouwen nemen multivitaminen en foliumzuurtabletten in en denken dat ze daarmee alles binnen krijgen wat ze nodig hebben. Dat is niet zo.

Belang calcium

Het algemene advies in Nederland is om dagelijks 1 gram calcium in te nemen, via voeding of supplementen. Calcium is namelijk belangrijk voor de ontwikkeling van de baby. Het risico van vroeggeboorte, een te klein geboortegewicht en zwakke botten van de ongeboren baby wordt erdoor verkleind. De kans op een zwangerschapsvergiftiging neemt ook af.

Multivitaminen onvoldoende

Losse calciumsupplementen bevatten voldoende calcium. Multivitaminen daarentegen zijn een prima aanvulling op de voeding, maar bevatten slechts een fractie van de aanbevolen hoeveelheid calcium. "Zwangere vrouwen moeten zich realiseren dat multivitaminen niet voldoende zijn voor de juiste inname van calcium", aldus onderzoekster Liesbeth Scheepers.

Zuivel of aanvulling

Zwangere vrouwen moeten voldoende zuivelproducten, zoals melk of kaas, consumeren. "Om genoeg calcium binnen te krijgen, moet je dagelijks vijf glazen melk drinken. Maar dat blijkt vaak te veel en dan kunnen calciumtabletten een goed alternatief zijn", zegt Scheepers.
Calcium niet alleen belangrijk voor zwangere vrouwen. Iedereen heeft er baat bij om voldoende calcium binnen te krijgen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!