'10 miljoen van provincie voor gemeentelijke zorgtaken'

© Ge Hirdes (MGL)
De Provincie Limburg moet gemeenten met 10 miljoen ondersteunen in hun nieuwe zorgtaken. Dat zei CDA-lijsttrekker Ger Koopmans in het verkiezingsdebat van L1.
"Pilots moeten uitgerold worden", zo zegt Koopmans, die het bedrag van 10 miljoen wil investeren in het experimenteren met nieuwe concepten.

Onverantwoord
"De grote bezuiniging van het kabinet is niet verantwoord", zo concludeert Koopmans in het debat. "Ik woon zelf met mijn eigen moeder in huis, zij krijgt ook zes keer per dag hulp. Wij kregen ook een knotsgekke brief van de gemeente", aldus de CDA-lijsttrekker, die meldde dat de zorgmedewerkers de situatie hebben opgelost. "Het is niet verstandig zoals dat gaat."
Kennis en kunde
De SP pleit ervoor om gemeenten vooral te helpen met kennis en kunde vanuit de provincie, aldus Daan Prevoo van de SP. "Daar waar de nood het hoogst is, kun je de gemeenten ondersteunen."

Brunssum
PvdA-lijsttrekker Geurts is zelf gedeeltelijk verantwoordelijk voor de nieuwe zorgtaken in de gemeente Brunssum. "Sommige gemeenten doen het heel goed. Het beste wat de provincie kan doen, is gemeentes te laten leren van wat er in andere gemeentes goed gaat. Bouw een netwerk op dat de kennis wordt gedeeld."

Op de achtergrond
Twan Beurskens van de VVD wil het primaat duidelijk bij de gemeenten laten liggen, en pleit voor een rol van de provincie op de achtergrond. "De gemeentes zijn net drie maanden bezig, en die zeggen 'Provincie, bemoei je daar niet mee'", zo zegt Beurskens. "Waar wij als Provincie wel voor moeten zorgen is dat we investeren op het gebied van economie. Kunnen de gemeentes meer OZB vragen voor drie grote distributiecentra, en dat weer investeren in de zorg."

Eenzaamheid van ouderen
Lijsttrekker Michael Heemels van de PVV maakte zich boos over een nieuw plan van het CDA om eenzaamheid van ouderen te bestrijden. Koopmans koppelt dat aan de zorg. "Pure verkiezingsretoriek", aldus Heemels. "" De PVV kwam twee jaar geleden al met zo'n plan, en toen stemde het CDA tegen.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!