Nieuwe pacemakertechniek toegepast in Maastricht

Cardiologen van het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (MUMC+) hebben een nieuwe pacemakertechniek toegepast die minder complicaties op lange termijn met zich meebrengt.
Bij de techniek wordt met behulp van een speciale katheter nauwkeurig het natuurlijke geleidingssysteem van het hart opgespoord.
Pacemakerdraad
Hierdoor kan de pacemakerdraad precies op de juiste plek worden geplaatst. Dit zorgt voor een beter gecoördineerde stimulatie van het hart dan de standaard techniek die hiervoor wordt gebruikt.

Stroomstoot
Het plaatsen van een pacemaker is noodzakelijk bij een vertraagd hartritme. Het apparaat monitort het ritme en geeft zo nodig een klein stroomstootje om een te trage hartslag te voorkomen. Gewoonlijk wordt bij het inbrengen van een pacemaker de draad ergens in de rechterhartkamer geplaatst.

Pompfunctie

Stimulatie op deze manier resulteert echter in een minder gecoördineerde samentrekking van het hart. Op den duur kan dat een negatieve invloed hebben op de pompfunctie. De plek waar de draad ligt, blijkt dan ook wel degelijk van belang te zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!