'Hoger beroep zaak-Yoeran Meertens opmerkelijke stap'

Het hoger beroep in de zaak-Yoeran Meertens is 'opmerkelijk', zegt Nino Pennino, de advocaat van Yoeran.
Donderdag werd duidelijk dat de vier jongeren in hoger beroep gaan. De vier zijn veroordeeld voor de mishandeling van de 20-jarige Meertens vorig jaar mei in Gulpen.

Onder betaling uitkomen

"De groep geeft nu het signaal af dat ze onder de betaling uit proberen te komen. Nu moeten we het hele verhaal weer gaan overdoen in Den Bosch. Wat willen ze dan? Dat Yoeran zelf zijn schade gaat dragen?" zegt Pennino. Voor de ouders van de 20-jarige Meertens uit Mechelen is het de volgende klap. "Zij voelen dat signaal ook."

34.000 euro schadevergoeding

De vier jongeren uit Voerendaal en Wijlre kregen van de rechtbank Maastricht taakstraffen opgelegd. De werkstraffen variëren van 40 tot 80 uur. Ook moeten de verdachten bijna 34.000 euro schadevergoeding betalen. De hoofdverdachte uit Wijlre kreeg behalve een taakstraf ook drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie en begeleiding van de jeugdreclassering opgelegd. Volgens Pennino kan de hoogte van de straffen niet de reden zijn voor het hoger beroep. "Die is zeer mild."

Medische toestand

De medische toestand van de 20-jarige Yoeran Meertens is nog steeds ongewis. "Hij is nog steeds aan het revalideren. Zijn motoriek is verbeterd, maar zijn spraak is nog steeds niet helemaal terug. Het is de vraag of Yoeran nog ooit zelfstandig kan gaan wonen."

Samen verantwoordelijk

Pennino wuift de kritiek weg dat niet iedereen hetzelfde aandeel heeft gehad in de mishandeling: "Het is zuur voor degene met het minste aandeel in de mishandeling. Maar je bent deel van de groep en je bent samen verantwoordelijk."

Schadevergoeding

De advocaat van Yoeran Meertens verwacht niet dat er voor de zomer meer duidelijkheid komt. Zodra de uiteindelijke medische conditie van Yoeran duidelijk is, zal er nog een civiele rechtszaak volgen. Daar wordt de uiteindelijke schadevergoeding bepaald.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!