Geen maximale huurverhoging Woonwenz en Wonen Limburg

© Istock
Huurders van een woning bij corporaties Woonwenz en Wonen Limburg worden per 1 juli niet geconfronteerd met de maximale huurverhoging.
De Venlose woningcorporatie Woonwenz voert vanaf de zomer bij huishoudens met een lager- of middeninkomen enkel een inflatiecorrectie van één procent door. Limburgs grootste corporatie Wonen Limburg heeft nog geen definitief besluit genomen, maar heeft de huurdersbelangenvereniging voorgesteld de door het kabinet aangedragen verhogingen niet te volgen.

Verhuurdersheffing

De stap van de corporaties is opvallend omdat ze sinds vorig jaar geconfronteerd worden met een door het kabinet opgelegde verhuurdersheffing. Voor Woonwenz (8000 woningen) komt dit neer op een afdracht van drie miljoen euro vorig jaar oplopend tot 4,2 miljoen in 2017. De corporatie kiest er voor een deel van die kosten niet door te berekenen aan de huurders.

Onbetaalbaar

Volgens Woonwenz zou een maximale verhoging de woonlasten voor veel huurders 'onbetaalbaar' maken. Ook Wonen Limburg (25.000 woningen) wil het kabinet niet volledig volgen om de huurwoningen betaalbaar te houden.

Scheefhuurders

De corporaties mogen de huren per 1 juli met 2,5, 3 of 5 procent verhogen. Het gaat daarbij respectievelijk om huishoudens met een inkomen tot 34.229 euro, tussen 34.229 en 43.786 euro en boven dat laatste bedrag. Woonwenz en Wonen Limburg verhogen de huren voor die laatste groep wél maximaal om de doorstroming te bevorderen.
De in Venlo, Meijel en Swalmen actieve corporatie Antares (5500 woningen) laat weten dat ze volgende week beslist over de huurverhogingen per 1 juli.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!