Gastronomie-docent: 'Meer aandacht voor eten in zorg'

© Archief L1
In verpleeghuizen moet meer aandacht worden gegeven aan de maaltijden.
"De nadruk bij de verpleging van ouderen ligt nu te eenzijdig op het leveren van zorg", zei lector gastronomie Peter Klosse van de Hotel Management School in Maastricht zondag in L1 radioprogramma De Stemming.

Ondervoeding

Uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat een op de vijf bewoners van verpleeghuizen in Nederland lijdt aan ondervoeding. Dat is twee keer zo veel als vijf jaar geleden. Volgens Klosse is dat niet zo vreemd want bewoners vinden hun maaltijden gewoon niet lekker. Maaltijden verliezen volgens hem hun smaak tijdens het vervoer van een keuken naar een instelling. Verder is het vooral eten dat niet voedt. "Door het steeds goedkoper te maken is het nauwelijks nog voeding. alleen vulling."
Drie euro
?Klosse vindt dat er op de eerste plaats gestopt moet worden met bezuinigen op zoiets belangrijks als eten in zorginstellingen: "Het is van de gekke dat een warme maaltijd in een zorginstelling nog maar drie euro mag kosten. Probeer daar zelf maar eens voor te koken, dat lukt je niet."

Investering
Door het eten als investering te zien en niet als een kostenpost zullen bewoners zich beter gaan voelen, is de stellige overtuiging van Klosse. Dat kan volgens hem prima in de bestaande instellingen. "Het ligt aan opvattingen en systemen, dus die moeten veranderen."