Proces over 'extreme' verlaging pgb-tarief Midden-Limburg

© ANP/Roos Koole
Per Saldo, de vereniging van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb), heeft de rechter gevraagd uitspraak te doen over een extreme verlaging van het pgb-tarief door gemeenten in Midden-Limburg.
Met dit proefproces wil de vereniging landelijk helderheid creëren over de tarieven. Volgens Per Saldo spannen de Midden-Limburgse gemeenten landelijk de kroon met de verlaging.

Tarief pgb

Gemeenten in Nederland mogen sinds 1 januari zelf hun vergoedingen voor pgb's vaststellen. Wettelijk is daarvoor slechts vastgelegd dat het tarief 'toereikend moet zijn om goede zorg in de kopen'.

Klachten

"De meeste gemeenten gaan daar ook netjes mee om", zegt Alina Saers, voorzitter van Per Saldo. Maar in onder andere Weert, Nederweert, Roermond en Leudal is de vergoeding voor familieleden volgens de vereniging door de bodem gegaan. Daarover zijn bij Per Saldo ook diverse klachten binnengekomen.

Vergoeding verlaagd

Het tarief waar het om draait, betreft een vergoeding voor hulp en ondersteuning door familieleden. Die vergoeding is door gemeenten in Midden-Limburg teruggeschroefd van 13,46 euro bruto naar een vrijwilligersvergoeding van 4,75 euro per uur.

Weert

Volgens centrumgemeente Weert vinden de gemeenten dat hulp uit het eigen netwerk niet zo duur betaald hoeft te worden. Ze zien de tarieven voor mantelzorgers ook niet als compensatie voor inkomen.

Midden-Limburg spant de kroon

Volgens Per Saldo zijn ook elders in Nederland de pgb-tarieven fors hebben verlaagd. "Maar Midden-Limburg spant landelijk toch wel de kroon", zegt Saers. Volgens de vereniging is in de regio de zorg in het geding.

Rechtszaak

Per Saldo vecht de lage vergoeding bij de rechtbank in Roermond aan namens een inwoonster van de gemeente Leudal. Zij zegde haar baan op om voor haar moeder en nog twee andere pgb-houders te zorgen. Met de tarieven die vóór 1 januari golden, kwam ze zo net aan het minimumloon. De zaak dient medio april.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!