Oppositie neemt geen genoegen met uitleg miljoenentekort

De oppositie in de gemeenteraad in Venlo neemt geen genoegen met de uitleg over de ontstane tekorten in de gemeente.
Onder meer de SP is niet overtuigd van de verklaring van het college.

Systeem

In Venlo is een tekort van 12 miljoen ontstaan op het sociale domein. Woensdag bleek uit een verklaring van de gemeente dat het niet goed werken van systemen een van de redenen is voor het ontstane tekort.

Lees ook: 'Technische problemen reden voor tekorten gemeente Venlo'

Kramp

Volgens fractievoorzitter Ton Heerschop van de SP wijst het college naar iedereen behalve naar zichzelf: "Het college schiet weer in de kramp dat het aan allerlei andere factoren zou liggen. Ze wijzen naar verwijzers die hun declaraties te laat of niet zouden melden".

Verklaring gemeente

De gemeente Venlo werkt met een systeem waarbij zorgaanbieders binnen 10 werkdagen aan de gemeente kunnen melden dat ze gestart zijn met een behandeling. Dit berichtenverkeer heeft volgens de gemeente in 2016 niet goed gefunctioneerd. Daardoor zou de gemeente niet voldoende op de hoogte zijn van de gemaakte kosten. Voor Heerschop is deze uitleg onvoldoende: "Daar zou je controle op moeten zetten, en die is er niet geweest."

Geen reactie gemeente Venlo

De gemeente Venlo wil de oorzaak van de tekorten niet voor de microfoon van L1 uitleggen. Ze verwijzen naar de gemeenteraadsvergadering van volgende week, waarin het onderwerp behandeld zal worden.