Adviseur Palmen waarschuwt voor hetze: 'Ik wil feiten zien'

© L1
Hoogleraar staats- en bestuursrecht Twan Tak waarschuwt voor een hetze tegen de omstreden Brunssumse wethouder Jo Palmen.
Tak behartigt de belangen van de politicus. "Ik hoor heel veel meningen over deze zaak. Maar ik heb geen flauw idee waar het nou precies om gaat", vertelt de jurist in het L1-programma AvondGasten. "Ik ben een dorre jurist en wil de feiten weten. Als ik merk dat mensen gaan schermen met ongefundeerde meningen, ga ik waarschuwen."

Zwijgen

De hoogleraar heeft Palmen geadviseerd om voorlopig te zwijgen. "Je moet in deze situatie niet meer spreken over je eigen zaak, je komt namelijk snel onder druk te staan. Dat komt de waarheid niet ten goede."
Rapport
Tak vraagt zich af waarom er een rapport is verschenen waarin staat dat Palmen ‘een groot risico vormt’ voor de gemeente. Palmen heeft het rapport ingezien, net als de fractievoorzitters. "Maar meneer Palmen herkent zich niet in de kritiek. Hij pleit net als de raad voor openbaarheid van het rapport."
Jo Dejong
Twan Tak waarschuwt voor een hetze en refereert aan de situatie rond wijlen Jo Dejong, die als wethouder van de gemeente Meerssen in 2013 zelfmoord pleegde na een zoenaffaire. "Nog voordat hij toen zelf de feiten kon vertellen, ontstond er al een hetze tegen zijn persoon. En toen heeft de man zich verhangen", aldus Tak.
Volgens de jurist gaat het gezien de situatie "wonderbaarlijk goed" met Jo Palmen.
Topoverleg
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken overlegt donderdag in Den Haag over de zaak-Palmen. Zij heeft scheidend burgemeester Luc Winants van Brunssum, zijn opvolger Gerd Leers en gouverneur Theo Bovens uitgenodigd. Tak had ook graag gezien dat Palmen voor dat overleg was uitgenodigd. "Dan had ik hem geadviseerd om aan te schuiven."