Brandweer haalt opkomsttijden niet: bekijk de cijfers

© L1
De brandweer in Noord-Limburg heeft in 2017 de afgesproken opkomsttijden opnieuw niet gehaald. Ook in de voorgaande jaren deed de brandweer er langer over dan afgesproken.
Afhankelijk van de plek waar er brand is, mogen de spuitgasten er tussen de vijf en tien minuten over doen om ter plekke te zijn.

Zestien seconden trager

Gemiddeld had de brandweer er in Noord-Limburg afgelopen jaar negen minuten en één seconde voor nodig. Dat is zestien seconden meer dan een jaar eerder, zo blijkt uit de opkomsttijden die de brandweer donderdag bekend heeft gemaakt.

Niet realistisch

Woensdag werden de resultaten van een landelijk onderzoek naar de opkomsttijden gepresenteerd. Uit dat rapport blijkt dat, op één na, alle veiligheidsregio's de afgesproken tijd niet halen. Daarbij werd wel de kanttekening gemaakt dat de vastgestelde tijden lang niet altijd realistisch zijn. Deze moeten daarom opnieuw worden bekeken.

Relatief langzaam

In vergelijking met andere veiligheidsregio's heeft Noord-Limburg relatief langzame opkomsttijden. Dat komt vooral door de uitgestrektheid en het landelijke karakter van die regio.
Bekijk in deze kaart de opkomsttijden per gemeente. De tekst van het artikel gaat onder de kaart verder.

Tevreden

De Veiligheidsregio Limburg-Noord is tevreden met de opkomstcijfers. 'De brandweer presteert gezien de uitgestrektheid van de regio en beschikbare mensen en middelen naar verwachting en in lijn met de tijden van de afgelopen jaren', zo staat in een toelichting. In de periode tussen 2011 en 2017 was de gemiddelde opkomsttijd negen minuten en vier seconden.

Langst in Roerdalen

Per gemeente zijn grote verschillen zichtbaar. Vooral in Roerdalen moesten mensen vorig jaar veel langer wachten op de brandweer. Daar duurde het drie minuten en elf seconden langer dan een jaar eerder voordat de brandweer ter plaatse was.Best mogelijke

Burgemeester Petra Dassen van Beesel, portefeuillehouder brandweerzorg, is tevreden met de resultaten. "We leveren met de beschikbare brandweermensen consistente brandweerzorg tegen aanvaardbare kosten. We halen we het best mogelijke resultaat."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!