'Abonnement Arriva flink duurder'

© Erwin Minkenberg
De ouders van een scholiere in Ransdaal zijn zich wild geschrokken, toen ze voor dit nieuwe schooljaar een nieuw treinabonnement voor hun dochter wilden kopen.
Betaalden ze vorig jaar bij de oude vervoerder Veolia nog 522 euro voor een jaarkaart Ransdaal-Meerssen, bij Arriva zijn ze nu 975 euro kwijt.

Kan niet waar zijn

"Bijna een verdubbeling", zegt de geschrokken moeder Danielle Vaessen. "Dat kan toch niet waar zijn." Zij verwacht dat veel meer scholieren aan het begin van het schooljaar tegen deze prijsverhoging zullen aanlopen. "Hier in het dorp is dat zeker zo, maar daarbuiten natuurlijk ook."

Korting

Een oud-medewerker van Veolia, de vorige vervoerder in Limburg, is niet verrast door de klachten. De man wil anoniem blijven. "Bij Veolia kocht je één ticket voor bus en trein. Dit kan bij Arriva niet meer", zegt de oud-medewerker. "Ook krijgen jongeren tussen 12 en 18 jaar bij Arriva geen korting meer op de trein. Dat was bij Veolia wel zo. Ik had wel verwacht dat hier klachten over zouden komen."

Contact

Volgens een woordvoerster heeft Arriva een heel ander abonnementensysteem dan Veolia, en is het daarom moeilijk om een vergelijking te maken. "Maar wij bekijken wat er precies aan de hand is en of deze mensen in aanmerking komen voor compensatie. We hebben inmiddels contact met ze."
De woordvoerster zegt dat er nog niet meer ouders van scholieren hebben geklaagd. Het abonnementensysteem is al eerder veranderd, alleen lopen de scholieren daar nu pas tegenaan, omdat het nieuwe schooljaar nu begint.

Klacht

De familie Vaessen heeft inmiddels een klacht ingediend bij de provincie. "Hier rijdt geen bus, wij zijn hier in het dorp echt afhankelijk van de trein. Dit is onredelijk. De fiets is ook geen optie, dan zou onze dochter in haar eentje door bossen en velden moeten fietsen, dat is niet veilig."

Eenheidsprijs

Met ingang van 20 augustus zijn veel treinkaartjes in Limburg bovendien van prijs veranderd. Arriva zegt dat er nu een eenheidsprijs wordt gehanteerd per kilometer die voor iedereen gelijk is. "Dit kan in het voor- en nadeel van de reizigers uitpakken", aldus de woordvoerster.