'Aandeel vrouwen in gemeentepolitiek moet omhoog'

© iStock
Vrouwen zouden een groter aandeel moeten krijgen in Limburgse gemeenteraden. Dat zegt Klaartje Peters, hoogleraar lokaal bestuur van de Universiteit Maastricht.
Limburg noteert het laagste percentage vrouwelijke gemeenteraadsleden (23 procent), en qua wethouders (13 procent) scoort alleen Drenthe lager.

Vrouwelijke burgemeesters
Als het echter gaat over vrouwelijke burgemeesters, is het beeld volledig anders. Daar voert Limburg met 33 procent de nationale ranglijst aan, geen enkele provincie heeft meer vrouwelijke burgemeesters.

Politieke cultuur

Volgens Peters heeft het lage aandeel van vrouwen in de gemeentepolitiek vooral te maken met de politieke cultuur. "Vrouwen storen zich meer dan mannen aan de profileringsdrang, aan het haantjesgedrag", zo zegt Peters. "Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen zich minder snel kandidaat stellen, ze wachten tot ze gevraagd worden. En ze vertrekken sneller uit de politiek, vaak door tijdsgebrek".

Hoge werkdruk

Onderzoek van de NOS en L1 laat zien dat ook de hoge werkdruk van gemeenteraadsleden een belangrijke reden was voor vrouwen om de politiek te verlaten. Die druk hangt samen met de grootte van de gemeente. In grotere steden besteedt een raadslid gemiddeld 27 uur aan het raadswerk, in kleinere gemeenten is dat 12 uur. Ruim 61 procent van de raadsleden noemt de werkdruk een negatief aspect van de functie. Vrouwen ervaren die druk als een groter probleem dan mannen.

Vrouwelijke burgemeester

Volgens Peters moeten gemeenten en partijen actief op zoek gaan naar vrouwen voor de gemeentepolitiek. "Dat is eigenlijk wat de Commissaris van de Koning gedaan heeft in Limburg, met het groeiende aantal vrouwelijke burgemeesters van de laatste jaren", aldus Peters. "Een percentage van 21 procent vrouwelijke raadsleden in Limburg is echt heel weinig. Maar het goede nieuws is het grote aantal vrouwelijke burgemeesters in Limburg, en zeker niet van de kleinste gemeenten. Die burgemeesters kunnen een belangrijke rol spelen, dat verandert mogelijk zo'n starre politieke cultuur. Je ziet bijvoorbeeld in Maastricht dat het er met een vrouwelijke burgemeester net iets anders aan toe gaat."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!