Protestmars in Heerlen: 'Stuur Tihange met pensioen'

© L1
Op een protestmars tegen de Belgische kerncentrales Tihange en Doel zijn zaterdagmiddag in Heerlen tussen de 100 en 200 demonstranten afgekomen.
Ze liepen van het centrum van Heerlen naar pensioenfonds ABP. Het pensioenfonds beheert de pensioenen van onder meer de politie, onderwijzers en ambtenaren.

Pensioen

De reden voor het protest is dat ABP samen met nog drie andere pensioenfondsen bijna een kwart miljard euro heeft belegd in de kerncentrales. De pensioenhouders vinden dat ze in gevaar worden gebracht met hun eigen geld.

Geld

Een demonstrante die bij een gemeente werkt komt speciaal uit Brabant om uiting te geven aan haar ongenoegens. "Ik kan mijn geld niet weghalen bij het APB en elders beleggen. Daarom kom ik hier om te protesteren."

Politiek

Naast pensioenhouders van ABP liepen er ook politici mee in de mars. De demonstratie is een initiatief van de SP maar krijgt landelijke steun van politieke partijen zoals het CDA, Partij voor de Dieren, GroenLinks, PvdA, de Vereniging Stop Tihange NL en de FNV. SP-Tweede Kamerlid Sandra Beckerman is organisator en wil dat het ABP het belegde geld uit de kerncentrales terugtrekt en belegt in duurzame energie.
© L1

Reactie ABP

ABP heeft begrip voor de onrust. "Sluiting van Tihange is een politieke kwestie: België kan nu eenmaal niet zonder de energie van de kerncentrales van Engie", schrijven ze in een verklaring op de site. "Tot die tijd, is de veiligheid het best gediend met kritische aandeelhouders als ABP en andere pensioenfondsen."