Snel internet in buitengebieden stuk dichterbij

De aanleg van snel internet in het buitengebied van Weert, Nederweert, Maasgouw, Leudal en Peel en Maas is een flink stuk dichterbij gekomen.
Uit een inventarisatie van een gespecialiseerd bureau blijkt dat 8315 woningen momenteel geen snel internet via de glasvezel hebben.

30 miljoen euro

Om die percelen daarop aan te sluiten, kost 30 miljoen euro. Het bedrijf CIF - Communicatie Infrastructuur Fonds - is bereid dat voor die prijs te doen.

Rendabel

Voorwaarde is wel dat 50,8 procent van de bewoners in het buitengebied van de vijf gemeenten meedoet. Anders is het niet rendabel.

Speciale bijeenkomst

Wat de precieze kosten zijn per woning wordt momenteel berekend. Op 27 november worden die tijdens een bijeenkomst voor de bewoners in Horn bekend gemaakt. Voor 1 maart moet dan duidelijk zijn hoeveel mensen meedoen.

Glasvezel

D66-gedeputeerde Hans Teunissen verwacht dat genoeg mensen interesse hebben. Bewoners worden ook persoonlijk benaderd. Als alles volgens plan verloopt, kan net voor of na de zomer van 2018 met de aanleg van de glasvezel worden begonnen en kunnen de eerste woningen erop worden aangesloten.

Meer buitengebieden

Voor het buitengebied in de gemeenten Bergen, Gennep, Mook en Middelaar, Venlo, Beesel, Roerdalen en Roermond loopt momenteel een soortgelijke inventarisatie.

Aansluitingen

Daarover verwacht gedeputeerde Teunissen over een half jaar duidelijkheid. "Als we ook daar glasvezel kunnen aanleggen, is 90 procent van het buitengebied waar geen snel internet was, alsnog aangesloten", aldus Teunissen.