Tweede coldcase-kalender ook bij reclassering

Een van de onopgeloste zaken: De brand in Rothem (2009) waarbij Rein Weehuizen (6) om het leven kwam. © Politie
Wegens succes wordt de kalender met onopgeloste moordzaken (cold cases) geprolongeerd en komt behalve in gevangenissen ditmaal ook bij de reclassering te hangen.
Tot die verlenging heeft de politie besloten nadat de eerste uitgave met 52 cold cases (een per week) in 2017 tot veel bruikbare tips leidde.

Bruikbare tips

De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen leverde 78 tips op over zaken op de kalender, waarvan er 32 bruikbaar bleken. In negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.

Limburg minder succesvol

Toch bleek de coldcase-kalender in Limburg minder succesvol. Volgens Bob Willemsen van het ColdCase-team Politie Limburg kwamen in totaal vijftien tips binnen over vijf zaken. De politie heeft alle tips uitgezocht, maar vond daarin niet genoeg aanknopingspunten om een van de Limburgse zaken te heropenen.

Foto's

Op de kalender staan foto's van de slachtoffers en een omschrijving van het misdrijf. Net als vorig jaar staan er vijf Limburgse zaken op:
* Piet Mergelsberg (75) uit Roermond
Hij wordt in 2003 op met veel geweld overvallen terwijl hij bij het graf van zijn overleden echtgenote staat. De man overleed later in het ziekenhuis.
* Rein Weehuizen (6) uit Rothem
Het 6-jarige jongetje was in mei 2009 op bezoek bij familie in Rothem. Het huis werd in brand gestoken en de jongen overleefde dit niet.
* Dogan Manan (28) uit Blerick
De 28-jarige man wordt in 2001 doodgeschoten. Het bleek te gaan om een afrekening in het drugsmilieu.
* Sjef Leukel (68) uit Berg en Terblijt
De 68-jarige Leukel en zijn vrouw worden in 2004 overvallen in hun woning.De twee ouderen worden mishandeld. Sjef Leukel overleeft het niet. Zijn 68-jarige vrouw wist ondanks haar zware verwondingen de politie te alarmeren.
* Jozef (Sjef) Klee (27) uit Heerlen
De 27-jarige Heerlenaar wordt in 1995 na een avondje stappen in Brunssum dood gevonden het voormalige mijnbouwterrein in Treebeek.

Download

Zelf de kalender zien? Bekijk hem hier (pdf).

Gedetineerden

De politie deelde de kalender vorig jaar voor het eerst uit in vijf gevangenissen in de hoop dat gedetineerden iets meer weten en gaan praten. Volgens de bedenker, rechercheur Jeroen Hammer, blijkt uit een steekproef dat bijna twee derde van de gevangenen de kalender een goed idee vindt.

Reclassering

De kalenders komen daarom eveneens in kantoren van de reclassering te hangen. Meer aandacht leidt volgens de landelijk portefeuillehouder cold cases Aart Garssen, tevens hoofd van de recherche in Oost-Nederland, ook tot meer tips.

Honderden tips

In het afgelopen jaar kwamen zo’n 800 tips bij de politie binnen over cold cases, bijna vijf keer zo veel als in 2016. Vooral de uitzending van het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht leverde veel informatie op, evenals aandacht in Opsporing Verzocht.

Coldcaseteam

Een van de zaken op de vorige kalender waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. In 1999 werd hij doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen. Volgens het coldcaseteam van de Haagse politie hebben de kalender en de publiciteit daaromtrent ervoor gezorgd dat mensen daarover wilden praten. Rechercheurs zijn in gesprek met getuigen en familieleden. Zij beoordelen daarnaast opnieuw het dossier en alle bewijsstukken. Na dat vooronderzoek wordt besloten of de zaak wordt heropend.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!