Dader Maastrichtse loodsmoord 24 jaar de cel in

© iStock
De inmiddels 31-jarige Alberto T. is maandag veroordeeld tot 24 jaar cel vanwege de dood op Guido Kosterman in een loods in Maastricht.
Het gerechtshof in Den Bosch acht bewezen dat T. in december 2012 de 25-jarige man zwaar heeft mishandeld, vermoord en vervolgens in brand heeft gestoken.

Loodsmoord

Het lichaam van de man uit Wijk bij Duurstede werd op 16 december 2012 in een put naast een loods in Maastricht gevonden. De man was al ruim een week vermist en bleek in de periode van 6 tot en met 9 december 2012 langdurig en gruwelijk te zijn mishandeld en daarna te zijn vermoord. Vervolgens is het lichaam in brand gestoken en gedumpt in de put. Zo probeerde T. zijn misdrijf te verdoezelen.

Dubbelrol

Eerder gaf de advocaat van T. aan dat Kosterman een informant zou zijn, die in ruil voor geld informatie over drugsdeals zou hebben gegeven aan politie en justitie. Doordat dit naar buiten was gekomen, zou hij ondergedoken hebben gezeten in de loods in Maastricht. Het hof geeft aan dit onderzocht te hebben, maar dit niet bewezen is en ook niet relevant is voor de strafbepaling.

Ontkenning

Alberto T. heeft continu ontkend dat hij de man zou hebben mishandeld en verbrand. Daardoor zijn er steeds alternatieve scenario's geschetst hoe de man om het leven is gekomen en kwamen ook mogelijke andere daders uit het criminele circuit naar boven. Op basis van DNA, sporen en verklaringen van personen waar T. zijn daad aan heeft bekend, acht het hof moord en brandstichting bewezen.

Voorbedachte rade

Aangezien de mishandelingen langere tijd hebben geduurd, heeft T. zich kunnen beraden op wat hij aan het doen was en is hij er toch mee doorgegaan. Daarom is er sprake van voorbedachte raad en dus van moord.

Gruwelijk en koelbloedig werk

Doordat de Alberto T. geen medewerking gaf aan onderzoeken, is een stoornis niet vast te stellen. Gelet op het gruwelijke karakter van de mishandeling en de koelbloedigheid waarmee hij te werk is gegaan, is een lange straf volgens het hof dan ook op zijn plaats om de samenleving tegen hem te beschermen.

Schadevergoeding

Ook rekent het hof T. erg aan dat de nabestaanden lang in onwetendheid hebben gezeten en hij het lichaam van de man zo verminkt heeft, dat zij geen afscheid hebben kunnen nemen. Aan de nabestaanden is een schadevergoeding toegekend van ruim 2.000 euro voor de geleden materiële schade.
De straf komt overeen met de eis van het OM en met de straf die de rechtbank Limburg eerder oplegde.