Limburgse cultuurinstellingen blij met regeerakkoord

© Istock
Verrast en blij. Zo reageren woordvoerders van diverse Limburgse cultuurinstellingen op het nieuwe regeerakkoord.
Ze zijn verrast dat het belang van cultuur genoemd wordt in de gisteren gepresenteerde afspraken tussen de nieuwe regeringspartijen VVD-CDA-D66 en ChristenUnie. Tevens zijn de instellingen blij dat er na jaren bezuinigen weer geïnvesteerd wordt in de sector.

Financieel gevaar

Stefan Rosu van philharmonie zuidnederland is "ontzettend positief en waardeert enorm dat het net nieuwe kabinet gaat investeren in kunst en cultuur". Ook algemeen directeur Simone Mager van het Laagland Theater reageert opgetogen: "Ik ben blij dat cultuur überhaupt is opgenomen in het akkoord en dat er weer geld komt". Directeur Jackie Smeets van productiebureau Via Zuid denkt dat gezelschappen die financieel in gevaar waren nu wellicht weer veilig zijn.

Musea

In het regeerakkoord is ook besloten dat scholieren tenminste één keer een bezoek brengen aan de Tweede Kamer en het Rijksmuseum. Directeur Jos Schaterjé van het Limburgs Museum zou liever gezien hebben dat Limburgse scholieren een bezoek aangeboden kregen aan zijn instelling. "In het Rijksmuseum zie je vooral de Hollandse Gouden Eeuw en de koloniale geschiedenis, bezoekers krijgen een Hollandocentrisch beeld" denkt Schatorjé. Hij vindt dat Limburgse scholieren meer van hun eigen omgeving en verleden leren als ze naar het Limburgs Museum gaan.

Niet klagen

Servé Hermans van Toneelgroep Maastricht merkt wel op dat er geen enkele Limburgse stad genoemd wordt in het regeerakkoord. In tegenstelling tot de Brabantse steden Breda en Eindhoven die door het nieuwe kabinet worden beschouwd als plekken die een beangrijke aanjagende functie vervullen in de culturele vernieuwing en talentontwikkeling. Evenals de Randstad, Groningen en Enschede. Hermans: "Jammer dat Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen niet in het regeerakkoord staan. Maar ik wil niet klagen. We moeten laten zien wat we waard zijn, zodat we volgende keer genoemd worden".

Lobby

Jackie Smeets van Via Zuid vermoedt dat de Brabantse steden een stevige lobby hebben gevoerd. Dat Maastricht en andere Limburgse steden onvermeld blijven in het regeerakkoord zal trouwens geen negatieve gevolgen hebben verwachten de cultuurinstellingen in de provincie. Simone Mager van Laagland Theater: "Den Haag houdt goed in de gaten hoe het in Limburg gaat. Ik vertrouw er voldoende op dat we ons als regio goed op de kaart hebben gezet".

Miljoenen

Het nieuwe kabinet van VVD-CDA-D66-ChristenUnie wil volgend jaar 25 miljoen investeren in cultuur en historisch democratisch bewustzijn. Dat bedrag loopt op naar 50 miljoen in 2019 en 80 miljoen in 2020 en 2021. Eerder werd de cultuursector door Den Haag voor 200 miljoen euro gekort.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!