Noord-Limburgse huisartsen voelen zich klemgezet door VGZ

© iStock
De 70 huisartsen in Noord-Limburg die hun zorgcontract met verzekeraar VGZ weigeren te tekenen, komen steeds verder klem te zitten.
Een overleg tussen de verzekeraar en de huisartsen heeft donderdagavond opnieuw niets opgeleverd. In Noord-Limburg hebben 70 van de 113 huisartsen nog altijd geen contract getekend met VGZ, een van de vier grootste zorgverzekeraars.

'Gedwongen om te tekenen'
"We worden langzaam uitgerookt, totdat we worden gedwongen om te tekenen", zegt Patrick Albert, huisarts in Reuver. Hij is pertinent tegen het tekenen van wat hij afdoet als een wurgcontract. Voor patiënten betekent het dat ze voor kleine ingrepen en extra verrichtingen moeten worden doorverwezen naar het ziekenhuis.

Financiële problemen
Albert is diep teleurgesteld in de houding van VGZ. Volgens de huisarts is er geen gesprek mogelijk over de zorgcontracten in 2015. Hij vreest dat huisartsen uiteindelijk over de brug zullen moeten komen om te voorkomen dat ze in de financiële problemen komen als ze zich niet aan een verzekeraar hebben verbonden.

Beraden op stappen
"Het is bedroevend dat deze financiële macht zo ingezet wordt om iets te tekenen dat dwars staat op hun huisartseneed", zegt Albert. "Het voelt verkeerd om bepaalde medicijnen te moeten voorschrijven of naar bepaalde ziekenhuizen te moeten doorverwijzen, omdat er anders geen geld door de verzekeraar wordt betaald."

Albert zegt dat de huisartsen zich gaan beraden of er nog stappen mogelijk zijn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!