Grootschalig DNA-onderzoek eerder succesvol in Friesland

© ANP/Marcel van Hoorn
Een DNA-verwantschapsonderzoek, zoals wordt opgestart in de zaak Nicky Verstappen, leidde in Friesland tot een opmerkelijke ontknoping van een langlopend onderzoek naar de dood van Marianne Vaatstra.
Dit 16-jarig meisje werd in 1999 verkracht en vermoord. Ze werd gevonden bij Veenklooster.

DNA

?Ruim 13 jaar lang was de dader onvindbaar voor de politie. Dat veranderde toen het in 2012 door een wetswijziging mogelijk werd om DNA verwantschapsonderzoek te verrichten. In dit onderzoek kan een dader worden getraceerd aan de hand van DNA materiaal van (verre) familieleden.

Lees ook: Nieuw mega DNA-onderzoek in zaak Nicky Verstappen

Nicky Verstappen

Dat is hetzelfde onderzoek dat nu in Limburg gaat plaatsvinden om de dood van Nicky Verstappen uit Heibloem op te lossen. Deze 11 jarige jongen werd in 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide waar hij op kamp was.
Audio: DNA-onderzoek eerder succesvol in Friesland (24 mei 2017)

Deelnemers

In Friesland werden in 2012 8,000 mannen gevraagd om hun DNA materiaal af te staan. Bijna iedereen in de omgeving deed mee. Volgens verslaggever Auke Zeldenrust van Omroep Fryslan besloot 90 procent van de mannen uit de omgeving DNA materiaal af te staan. "Dat kwam omdat de communicatie van de politie goed was en omdat de mensen graag wilden dat de zaak werd opgelost" aldus Zeldenrust die de zaak indertijd volgde.

Lees ook: Verwantschapsonderzoek: wat is dat precies?

Dader

Opmerkelijk was dat de dader van de moord op Vaatstra ook meedeed aan het DNA onderzoek. "Dat leidde tot grote verrassing van de onderzoekers tot een DNA-match," vertelt Zeldenrust. De dader, Jasper S. werd gearresteerd. Het bleek te gaan om een 45-jarige man die in Oudwoude woonde, 2,5 km van de plaats delict. Overigens zou hij waarschijnlijk ook gevonden zijn als hij niet zelf had meegewerkt aan het onderzoek. Zeker 30 familieleden van hem hadden zich gemeld om mee te doen.
In Friesland werd de moord op Marianne Vaatstra na 13,5 jaar opgelost. Het DNA materiaal is na het onderzoek vernietigd.

Lees ook: Familie Nicky Verstappen blij met grootschalig DNA-onderzoek