20 jaar geëist voor moord op Rianne Brouwer in Maastricht

Het Oranjeplein in Maastricht, waar Rianne Brouwer werd vermoord. Inzet: Djeylan P. © 1Limburg
Het Openbaar Ministerie eist 20 jaar cel tegen Djeylan P., hij wordt ervan verdacht de 27-jarige Rianne Brouwer te hebben vermoord in haar appartement in Maastricht.
Dinsdagmiddag diende de rechtszaak tegen P. in de rechtbank in Maastricht.

Door het lint
De verdachte ging in de rechtszaal door het lint toen de officier van justitie het woord voerde. Hij weigerde de zaak nog langer bij te wonen. Volgens P. 'loog' het Openbaar Ministerie. De parketpolitie bracht de verdachte daarop terug naar zijn cel. Volgens de officier van justitie stak P. nog een middelvinger op naar de vader van de vermoorde Rianne, die ook in de zaal zat.

Doodgestoken

Rianne Brouwer werd eind mei 2014 doodgestoken in haar appartement in Maastricht. Ze was bezig met verhuizen toen Djeylan P. haar drie keer in haar hals en één keer in haar borst stak. Rianne's vader, Jan Brouwer, vond zijn dochter bloedend in de flat en waarschuwde de hulpdiensten. Die konden de 27-jarige Nieuwegeinse niet meer redden.

Excuses

P. heeft eerder toegegeven Brouwer te hebben vermoord. Hij bood dinsdag aan het begin van de zitting nog zijn excuses aan, ookal zei hij 'geen enkel excuus' te hebben voor zijn daad.

In paniek

Volgens het OM heeft drugsverslaafde P. Rianne in haar woning overvallen, gestoken, vervolgens vastgebonden en daarna opnieuw meerdere malen gestoken. P. ontkent voorbedachten rade en zegt in paniek gehandeld te hebben.

P. verklaarde dat Rianne hem op de galerij zou hebben gezien en hem beschuldigde van diefstal. Zij zou hem de woning in hebben geduwd, de deur hebben afgesloten en geprobeerd hebben hem te wurgen. P. wilde vluchten maar Rianne zou hem dat belet hebben. Toen ze probeerde met haar telefoon de politie te bellen, zou P. haar in paniek hebben gestoken. Omdat Rianne hem had opgesloten, heeft hij haar vastgebonden en opnieuw gestoken.
Emotioneel betoog
Rianne's vader deed dinsdag in de rechtbank in Maastricht voor het eerst zijn verhaal. "Het laatste halfuur van onze Rianne, onze prachtige dochter, onze Rianne, die altijd alles met woorden wilde oplossen, moet een hel zijn geweest", sprak hij in een emotioneel betoog.

Lees ook: Ouders vermoorde Rianne: 'We wachten op de dood'

Uitspraak
Of en hoe lang Djeylan P. daadwerkelijk achter de tralies moet, zal over twee weken blijken. Dan doet de rechter uitspraak.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via whatsapp of stuur een mail naar redactie@1limburg.nl!